Aankondigingen

In het spelregelboekje zijn per 1 juli 2016 maar liefst 94 wijzigingen aangebracht. Gelukkig bestaan de meeste wijzigingen uit tekstuele aanpassingen of gaan over zaken als een clublogo op de hoekvlaggen of de kleur van de slidingbroek. Maar er zijn ook enkele aanpassingen die wél directe invloed hebben op het voetbalspel. Bekijk de details van dit artikel voor de belangrijkste wijzigingen.

1. Aftrap
De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit te worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

2. Minimum aantal spelers
Als een team minder dan 7 spelers heeft, mag niet aan de wedstrijd worden begonnen. Ook wanneer een team tijdens een wedstrijd met minder dan 7 spelers komt te staan, mag het duel niet worden voortgezet.

3. Triple punishment
Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

4. Strafschoppenserie
Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

5. Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler *)
Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

*) voor wedstrijden in de B-categorie mogen de blessurebehandelingen altijd op het veld plaatsvinden. De bovenstaande regel geldt dus alleen voor wedstrijden in de A-categorie (veelal de selectieteams).  
 
Het volledige spelregelboekje met alle 94 wijzigingen en een verkorte versie met een puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen staan in de bijgaande PDF-bestanden:

Spelregels Veldvoetbal (versie 2016-2017)
Spelregels Veldvoetbal (versie 2016-2017) - samenvatting

Zoeken

Log in or create an account