Vrijwilligers

De gemeente Veldhoven en Stimulans Vrijwilligersbureau willen een veilige omgeving voor alle kinderen creëren in samenwerking met organisaties, die activiteiten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar organiseren. Daarom is het project In Veilige Handen gestart.

  • Project In Veilige Handen
  • VOG betekent Verklaring Omtrent het Gedrag
  • Doelgroep: vrijwilligers die met jeugdspelers werken
  • Aanvraag in 2012 is gratis
  • VOG is verplicht vanaf seizoen 2013-2014

Eén van de middelen om een veilige sportomgeving te creëren en seksuele intimidatie te voorkomen, is het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan de vrijwilligers die met minderjarigen werken.

Het bestuur van Rood-Wit onderschrijft deze actie en wil als onderdeel van haar beleid alle ruim 100 vrijwilligers van 16 jaar en ouder, die direct of indirect contact hebben met minderjarigen, vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag. Dit betreft alle leiders, trainers, verzorgers, jeugdscheidsrechters, terreinbeheerders, wedstrijdsecretariaat en jeugdcommissieleden. Ook alle leden van het hoofdbestuur vragen een VOG aan.

Alle vrijwilligers krijgen voor deze aanvraag, zeer binnenkort, een deels ingevuld aanvraagformulier per mail toegestuurd. De vrijwilliger vult het formulier verder in. Alléén de voorkant!. Het verdere proces van aanvragen voor de huidige groep vrijwilligers is afhankelijk van waar de vrijwilliger woont. Verdere informatie hierover wordt vermeld in de mail.

Het invoeren van een VOG binnen de sport, en dus ook binnen onze vereniging, geeft meer zekerheid over het verleden van personen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met kinderen, een functie kan uitoefenen waarbij hij of zij met kinderen te maken heeft. Het aanvragen van een VOG kost geld. Dankzij een subsidiemaatregel van de regering en de medewerking van de gemeente Veldhoven kunnen vrijwilligers van Rood-Wit in 2012 gratis een VOG aanvragen. Doelstelling is om voor 1 januari 2013 alle aanvragen te hebben afgerond.

Uiteraard staat het een ieder vrij om, vanwege moverende redenen, niet aan deze aanvraag mee te werken. Met ingang van het seizoen 2013-2014 stelt Rood-Wit het overleggen van een VOG echter verplicht. Mensen die hieraan niet mee willen werken kunnen derhalve met ingang van het volgend seizoen geen functie meer bekleden waarbij direct contact met minderjarigen aan de orde is.

Voor aanvullende vragen, opmerkingen of iets anders? Neem dan contact op met één van de onderstaande contactpersonen:

Voor meer informatie kan je hier de folder bekijken en/ of downloaden.

Marino Roijmans

Zoeken

Log in or create an account